Demokratikurs sommaren

2022-06-21 • Våra kurser

Vote g8088b0d70 1920
Sommaren 2022 kommer vi att ha demokratikurs på schemat! I år är det valår och det är viktigt att alla får göra sin röst hörd. Här får du info om dom olika partierna och hur det går till när man röstar.
Ivonne, kursledare

Varför vill du hålla i demokratikursen?

Idén med kursen är att försöka öka valdeltagandet generellt och framför allt i grupper som man ser faller bort lite grann från valdeltagandet av olika anledning. Kanske för att man inte känner att det är aktuellt för en själv, eller inte känner att man är en del av samhället eller också för att man är i period i sitt liv där man inte är så förankrad i något.

Jag kommer att vara cirkelledare men det betyder inte att jag har alla svaren. Utan tanken är att vi tillsammans ska ta reda på vem som bestämmer vad i samhället och hur påverkar det våra liv? Hur vet vi vem vi ska vända oss till i olika frågor? Det känns tryggt att få göra det tillsammans i en grupp. För det är svårt och kanske tråkigt men om man kan göra det tillsammans och kanske på ett roligare sätt så kan man ändå få en väg in i det.

Vad kommer ni att göra på kursen?

Vi kommer att rösta på olika saker och kolla på valsedlar. Vi kommer också att få in ett valbås som vi kan titta på så att den blir lite mer bekant. För vi röstar ju inte så ofta och när man väl gör det känner man sig lite ”hur gjorde man det här nu igen?” om man nu ens har röstat tidigare.

Sen kommer vi också tillsammans kolla på lättläst information om alla partier. Vi kommer också försöka hitta lättlästa artiklar och leta info som vi tycker är viktigt för oss. Det är helt enkelt ett sätt för oss att försöka förstå och få ett sammanhang i politiken och i det valet som kommer.

Varför är det viktigt att man röstar?

Ens egna röst påverkar ens eget liv men också andras liv. Vi alla har en liten del av kakan som vi kan hjälpa till att bygga ihop. Vår röst kan förändra för alla egentligen. Och det är så det ska kännas. Sen känner säkert massa människor att det inte är så men det är ju tanken med en demokrati, att allas röst är värd någonting.

Demokratikursen är för våra deltagare i sysselsättning och hålls vecka 30-33. Torsdagar och fredagar 13-15.