"Alla människor som kommer hit behöver verkligen den här platsen och kurserna är en stor del av det”

2022-02-03 • Våra kursledare

Spaghetti gbefd436d3 1920
LINUS LUNDQVIST är vår kursledare från Studieförbundet Vuxenskolan som håller i yoga och raw food på MellanMålet Rehab. På grund av covid-19 beslutade Vuxenskolan att ställa in alla studiecirklar som hålls inomhus så Linus var tvungen att göra ändringar i sina kurser. Han berättar om hur han flyttade kurserna utomhus och hur yoga kan hjälpa vid psykisk ohälsa.
Linus är för tillfället föräldraledig

Hur reagerade du när beskedet kom?

Vi ställdes inför en väldigt utmanande situation, alla människor som kommer hit behöver verkligen den här platsen och kurserna är en stor del av det. ”Hur ska vi göra det här?” gick snabbt över till ”men vi får testa!” Det kan vara så att deltagarna blir obekväma med ett byte men provar, vi gör det bästa av det. Så vi flyttade båda kurserna utomhus. Yoga (blandat med Qi gong) har vi gjort två gånger utomhus nu, det har varit jätteuppskattat. En skön promenad med samtal dit och sen stå ute och göra övningar som man gör stående. Det blir meditation att ta vara på naturen, öva på att vara i kontakt med sinnena och naturen omkring sig.

För en själv blir det en ganska ny sak som man gör, man får mentalt förbereda sig lite och kanske öva lite grann. Sen får man vara beredd på att inte vara så perfekt när man ändrar formatet helt plötsligt för då tror jag att man spänner sig i onödan och det blir onödigt med stress. Man får göra sitt bästa och det duger så långt, man behöver inte vara perfektionist. När man gör yoga eller lagar mat som på min andra kurs så har man lite mer kontroll över alla förutsättningar när man är inomhus men när man går ut så är det många andra faktorer som spelar roll.
"Det var väldigt roligt och uppskattat för deltagarna att vara utomhus med en stekhäll och laga mat på den, kanske för första gången."
Med matlagningskursen var jag lite tveksam först sen kom jag på att jag har ju faktiskt utrustning, en stekhäll bland annat så vi testar med det. Det var väldigt roligt och uppskattat för deltagarna att vara utomhus med en stekhäll och laga mat på den, kanske för första gången. Och samtidigt kunna ta in solen, det blev väldigt trevligt. Speciellt senast när det var riktigt varmt och man kunde sitta i t-shirt. Det blir fler deltagare som kommer för varje gång. Idag är det tveksamt för det är otroligt risigt väder och det är väl någonting man får leva med för det är mycket mer värt att vi fortsätter hålla igång det så det finns roliga aktiviteter för deltagare. (Uppdatering: det kom 2 tappra deltagare.

Vad har du för erfarenhet av psykisk ohälsa?

– Jag har jobbat på ett stödboende inom LSS under 1,5 år medan jag studerade. Där fick jag direkt erfarenhet av personer som kan behöva lite extra omvårdnad och hjälp. Jag ser alltid hur unika alla är och försöker se människan man är först och sen utifrån den kontakten se hur man kommunicerar. Jag har bara en intention att få alla i rummet att må bra oftast. Och har jag den intentionen blir det oftast bra. Då vill man känna in och vara inlyssnande.

Jag har även jobbat som vikarie på ett behandlingshem i 2 år med ungdomar som har olika problem och utmaningar, många blandade diagnoser och svårigheter på olika sätt. Som jag stöttar och hjälper. Dom jag också har väldigt kul med. Det är lite den inställningen att jag försöker bara vara en vi är alla precis på samma nivå är min uppfattning. Det är lätt att bli den här läraren som ska lära ut. Jag tänker att vi gör cirkeln tillsammans och det har alltid varit min hållning med dom här studiecirklarna. Vill att det ska ske ett utbyte även om, när det är yoga så är det svårt att alla ska leda men ändå lite den känslan. Sen har jag genom Studieförbundet Vuxenskolan, som gav mig det här uppdraget, hållit i mängder av cirklar inom friskvårdsområdet på många olika verksamheter.

Vad har yogan betytt för dig?

Själv har jag haft en period innan jag upptäckte yogan och meditationen som var ganska tuff för mig. Där jag också hade perioder av psykisk ohälsa. Jag lyckades landa det själv, med hjälp av lite vänner runt omkring och vända det till att må väldigt bra.

Meditation och yoga blev en av mina stora mediciner som ledde till att jag kunde titta tillbaka på den här perioden och se att det nästan var som en skattkista där jag hittade massa skatter som blev styrkor istället. Man det gör också att jag verkligen kan förstå deltagarna på ett plan för jag har upplevt en del av det själv.

Vill du veta mer om vilka kurser vi har för deltagare i sysselsättning? Läs mer